Direct contact? Bel: +31 (0)320 41 36 33

Home > Nieuws > Kunstplanten op school: 3 suggesties

Kunstplanten op school: 3 suggesties

Kunstplanten op school: 3 suggesties

Kunstplanten kunt u uitstekend toepassen op scholen en onderwijs-instellingen. Op de basisschool, op de middelbare school en op iedere onderwijsinstelling is het belangrijk om scholieren en studenten een leef- en leeromgeving te bieden die hen inspireert. De kracht van natuurlijke elementen wordt vaak over het hoofd gezien, maar met een simpele toevoeging van groen wordt er meer rust gecreëerd en wordt het makkelijker om te concentreren. Wij geven u graag drie suggesties over hoe kunstplanten op school gebruikt kunnen worden. Ook staan we stil bij het financieel voordeel van kunstplanten.

Kunstplanten in de klaslokalen

Zet op de bureaus van de docenten of op het raamkozijn een kleine kunstplant neer. De kleine kunstplant neemt vrijwel geen extra ruimte in beslag, maar brengt wel een heleboel sfeer met zich mee. Zet bijvoorbeeld een kleine Agave kunstplant of een leuke Tetrastigma kunstplant in het klaslokaal neer. Het is bewezen dat natuurlijke elementen bijdragen aan een betere concentratie. Met een kleine ingreep, zoals het toevoegen van kunstplanten in de klaslokalen, zorgt u ervoor dat de scholieren op een positieve manier worden geprikkeld en geïnspireerd.

Gebruik kunstplanten in trappenhuizen en gangen

Tussen de lessen verplaatsen scholieren en docenten zich vaak via de trappen en gangen. Het plaatsen van kunstplanten in deze ruimtes biedt een aantal voordelen:

  • Het plaatsen van nepplanten kan geluidsoverlast tegengaan omdat dit de echo dempt;
  • Groen zorgt voor enthousiasme en dus meer motivatie;
  • Tot slot kunnen grote nepplanten dienen als natuurlijke devider tussen groepen die heen en weer gaan of de trap op en af gaan.

Een praktijkvoorbeeld ziet u op het Segbroek College in Den Haag waar wij al sinds 2017 kunstgroenleverancier zijn.

Kunstplanten in overige ruimtes op school

Naast de klaslokalen en centrale ruimtes zoals de gangen zijn er meer ruimtes waar kunstplanten een positieve bijdrage kunnen leveren. Wij geven een aantal voorbeelden.

Nepplanten in kantoorruimtes, vergaderzalen en de docentenkamer

Niet alleen scholieren maar ook het personeel functioneert beter in een groene omgeving. Kunstplanten in de docentenkamer, vergaderzalen en kantoorruimtes zorgen ervoor dat docenten en ondersteunend personeel zich beter voelen en meer geconcentreerd is.

Maak de kantine of aula en bibliotheek leuker

Kunstplanten in de kantine maken de ruimte natuurlijker en zorgen voor een huiskamergevoel. Hierdoor hebben leerlingen minder snel de neiging om naar buiten te gaan. Het geluiddempende effect draagt hieraan bij.

Ook in de kantine hebben kunstplanten en -bomen diverse functies. Zo wordt de ruimte gezelliger, zodat studenten er meer tijd doorbrengen. Daarnaast trekken ze geen insecten aan, dus is de kans dat deze woonruimte in uw collectie zoeken een stuk kleiner. Tot slot kunt u met deze nepplanten studiehoekjes met privacy creëren. Hoe dit er in de praktijk uitziet toont het Oosterlicht College in Nieuwegein.

Het financieel voordeel van kunstplanten

Natuurlijk is het belangrijk om meer sfeer en een meer inspirerende leeromgeving te creëren voor scholieren, maar uiteraard heeft u ook te maken met budgetten en kostenverantwoording. Ook op dat gebied zijn kunstplanten te prefereren boven echte planten. Om de kosten te vergelijken kijken we naar twee aspecten.

Aanschaf en levensduur

Echte planten kunnen wat goedkoper zijn in aanschaf, maar hebben vaak een beperkte levensduur. Dit komt door drie factoren:

  1. Voor echte planten geldt dat zij geplaatst moeten worden conform instructies. Vaak gaat het dan over tocht, zonlicht en de omgeving. Deze condities zijn in ruimtes waar grote groepen komen vaak niet te handhaven.
  2. Daarnaast kunnen echte planten getroffen worden door ziektes en schimmel of verkeerd verzorgd worden waardoor ze dood gaan.
  3. Tot slot kunnen planten omvallen of kunnen leerlingen in planten geduwd worden of bladeren en/of takken afbreken waardoor de plant vroegtijdig sterft.

Bij kunstplanten loopt u deze risico's niet. De eenmalige investering levert u een onderhoudsvrije plant op die minimaal tien jaar meegaat zonder plaatsingsvoorschriften en zonder kans op schimmel, ziekte of verkeerde verzorging. Eventuele afgebroken takken kunnen goedkoop en eenvoudig vervangen worden.

Onderhoudskosten

Uiteraard is het niet nodig om kunstplanten water te geven, te verpotten of te snoeien. Het budget voor deze uren en de kosten voor water en plantenvoeding bespaart u dus over een periode van tien jaar. Het is voldoende om kunstplanten van tijd tot tijd af te stoffen.

Bent u benieuwd hoe u kunstplanten op uw onderwijsinstelling kunt inzetten? Bestel dan direct op de website of neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Ben je geïnteresseerd geraakt in onze kunstplanten?
Neem contact op, dan helpen we je graag direct verder
Ja, ik wil meer informatie!
Bel mij terug